Múzeumok éjszakája – 2016

Múzeumok Éjszakája Kecskemét 2016.
Előre szólunk, nehéz lesz választani!

Kecskemét 2016-ban országosan kiemelt helyszíne a Múzeumok Éjszakájának. A megtisztelő cím elnyerését a város részint kreativitásával, részint a vidék gyakran legmagasabb, legaktívabb látogatottságával érdemelte ki. Nem véletlen a hatalmas érdeklődés, a látogatók rajongása, hiszen az elmúlt évtizedben a helyi közgyűjtemények, művészeti műhelyek és a csatlakozó helyszínek egy izgalmas kecskeméti modellt építettek fel. A kezdeményezők, a főszereplők a hagyományos értelemben vett múzeumok voltak, de egy olyan lenyűgöző program-együttes kelt életre, ahol a kulturális, művészeti értékőrzés és értékteremtés minden egyes része szót kap. A mágikus este és éjszaka csábítására megmozdul az egész város. A szakemberek személyesen lépnek kontaktusba a nagyközönséggel, élő kapcsolatot alakítanak ki, titkokat árulnak el a múltból, terveket osztanak meg a készülő kiállításokról, kutatásokról. A cél már tizenegyedik alkalommal igazolódhat be: ez az a város, amelynek lakói joggal mondhatják el, kevés ennyi érdekességgel, különlegességgel csordultig teli hely található. Az idelátogatókat pedig arra kívánjuk a választékkal sarkalni, hogy még többször kell visszalátogatni, van mit felfedezni. Az érdeklődők ebben az évben is a több tucatnyi helyszínen megszámlálhatatlan programra készülődhetnek. Előre szólunk, nehéz lesz választani!
Ismét útra kel az igazi kuriózumként számon tartott „retro” buszflotta, különböző körjáratokkal közelíthetők meg a város távoli pontjai. A különleges járművek között veterán Ikarus buszokat, csuklós buszt, amerikai iskolabuszt fedezhetnek fel a régi járművek szerelmesei.
A hősök, felfedezők, újítók tematikája átszövi Kecskemét programjait. A város kulturális intézményei a Katona József Emlékév keretében a Múzeumok Éjszakáján nemcsak a híres drámaírót, a város szülöttének életét idézik fel, hanem meg is idézik hőseit. Bánk bán és Melinda alakja életre kel, a szemfüles vendégek találkozhatnak is velük. Az elmélyült kutatások eredményeivel ismerkedhetnek a levéltárban, a könyvtárban, a Katona Emlékházban, a Katona-túra résztvevői a város emlékhelyeit látogathatják meg szakértő vezetéssel. A Nemzetközi Kerámia Stúdió udvarán „Az idei sláger, a Bánk bán!”. Karinthy Frigyes és Katona József művei alapján szerkesztett játék szereplői a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjai. A Hírös Város Turisztikai Központban a Bánk bán előadás jelmezeit állítják ki, a Bozsó Gyűjteményben Katona-emléklapot nyomtathatnak egy különleges 19. századi Gutenberg nyomdagéppel. Katona korát még a gasztronómia sem engedi feledésbe merülni. Évszázadok távlatában hősként, a hazaszeretet ikonikus megtestesítőjeként tisztelik a magyar huszár alakját, történetét a Cifrapalota kiállítása mutatja be. A Főtéren csodálhatják meg a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének bemutatóját: „A huszárnak jól megy dolga…”., A Kecskemétfilm a magyar animáció hőseivel ismertet meg, a 20-21. század szuperhőseit a Hírös Agóra rendezvényei vonultatják fel.
Kecskemét neve összeforrt a járműgyártás megújulásával, az újítók remekei a Kecskeméti Főiskola kiállításán szerepelnek, a csillagos éjszaka elszánt sorban állói a Mercedes-Benz Gyárba is bejuthatnak.
Kecskemét is kiállítja… jelmondat sugallja a közgyűjtemények program özönét. A klasszikus állandó és időszaki kiállítások mellett a Bozsó Gyűjteményben, a Cifrapalotában, a Leskowsky Hangszergyűjteményben, a Katona József Emlékházban, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Magyar Naiv Művészek Kiállítóhelyén, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, az Orvos- és Gyógyszerésztörténeti Gyűjteményben, a Ráday Múzeumban, a Szórakaténusz Játékmúzeumban és Műhelyben interaktív foglalkozásokkal, előadásokkal várják a muzeológusok a törzsvendégeiket és az első éjszakás felfedezőket is.
Nyüzsgés, lüktetés, jókedv, családi programok, kézműves foglalkozások színesítik a késődélutántól éjfélig tartó kavalkádot minden korosztály érdeklődését magukkal ragadva. Kiállítótermek, kertek, udvarok, sokszor szokatlan helyszínek tárják ki kapuikat a kíváncsiskodók felé. Cserkész nyakkendők, görögkeleti ikonok, régi toronyóra szerkezetek, veterán automobilok, szoborkert, kecskeméti olimpiai relikviák, fotókiállítások, postatörténet, Michelangelo másolatok hívogatnak szemlélődésre. Tüzeskedő foglalkozás az ékszer-zománcok csapolása és a raku égetés, fantáziát kíván a nemez ékszerek készítése, türelmet a lúdtollal írás. Találékonyság szükségeltetik a főzzünk üstököst, a dédanyáink szépészete, a hangszerbabusgató program vagy az ördög fürdőkádjának megtalálásához és nem kevésbé annak a helynek a felleléséhez, ahol verssel is fizethet. Lesznek magyar harci játékok, Toldi próba, tűzzsonglőrök, ólomüveg készítés bemutatása, ötvös-történeti műhelytitkok felfedése, gombfocizás, rongylabda-, szuperkütyü és kincses doboz készítés, denevér origami. Túrára indulhatnak a Városháza ékes dísztermébe, a színházi kulisszák és a pálinkakészítés rejtelmeinek világába.
Az irodalom mellett a rokon múzsa sem hallgathat Kodály szülővárosában. A Kodály Intézet, a Református Templom, a Városháza hív kvalitásos zenei eseményekre.
A fáradt lábak egy-egy könnyedebb hangvételű koncerten, bábszínházi előadásokon, „egyéjszakás romkocsmákban” pihenhetnek meg.
A kiállításokra a belépés városszerte ingyenes. A „retro” buszokra egész éjszakára érvényes karszalag vásárolható. A felsorolhatatlanul gazdag, teljes programválaszték a nyomtatott kecskeméti műsorfüzeten kívül weblapon, facebookon és saját okostelefon alkalmazásokon keresztül is elérhető.
www.muzeumokejszakajakecskemet.hu

www.facebook.com/muzeumokejszakajakecskemet.hu

Letölthető anyagok:

Muzéj-Kecskemét 2016 – Kecskemét is kiállítja…

Múzeumok Éjszakája 2016

Résztvevő intézmények névsora

Programfüzet:

MúzeumokÉjszakája2016